Programma

Rondleiding door ANNE

Deze rondleiding zit vol! Op 8 juni is er nog eentje.

Vrijdag 1 juni 15:00-16:00 - ANNE

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je eigen huis of bedrijf? Kom eens kijken! ANNE heeft allerlei interessante dingen om te bekijken: lage temperatuurverwarming, isolerende folie voor ramen, verschillende warmtepompen, hybride warmtepompen, zonnesystemen voor op het dak en een ijsbuffervat. De rondleiding is gratis duurt ongeveer een uur, daarna is er nog tijd om vragen te stellen.

Geef je op bij Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl of 06‑46001684

De Energie-U zonneborrel

Vrijdag 1 juni 16:00-18:00 - ANNE

ALS JE UIT JE DAK GAAT
KIJK DAN WEL UIT VOOR DE ZONNEPANELEN!
- Edwin (de handige neef van Loesje)

Op 1 juni gaat de ZON-10-DAAGSE van start. Tien dagen lang vieren, ontdekken en verwelkomen we met z'n allen de Utrechtse zon.

Op vrijdag 1 juni trappen we af met een borrel. Op het terras van ANNE. Vanaf 16.00 uur. Met noviteiten, een quiz met fantastische prijzen, zonnevoorspellingen. Met een vooruitblik op de Tiendaagse. Wat is er zoal te doen? Er wordt weer een nieuw Buurtstroomproject geopend. Er zijn inspiratiesessies. We gaan een zonnepanelenveld bekijken, ter voorbereiding op het eerste Utrechtse veld! En meer. Misschien komt E.d.w.i.n. zelf ook wel.

Dus kom vrijdagmiddag 1 juni langs op de borrel, laat je onderdompelen in de energie van de zon, en de rest gaat vanzelf.

Groeten,
Edwin en de rest van het team van Energie-U

Rondleiding Iduna

Vrijdag 1 juni 18:30-19:30 - ULTC Iduna

Rondleiding tennisvereniging Iduna. Bij Iduna zijn verschillende duurzame installaties gerealiseerd, waaronder een zonneboiler, ledverlichting en zonnepanelen. De zonneboiler is all-electric en heeft 3 zonnecollectoren met een boilervat van 300 liter en is gecombineerd met een warmtepomp. Na de rondleiding is er in de kantine een kleine borrel. Daar kan je je verder laten inspireren over hoe je dit bij je eigen sportvereniging voor elkaar kan krijgen.

Geef je op bij Irene Mobach: i.mobach@sportutrecht.nl of 030‑2840778

Zonadvies voor consumenten (GAAT NIET DOOR)

Wegens omstandigheden gaat de zonspecial van de bespaarbieb helaas niet door.

Zaterdag 2 juni 14:00-16:00 - Centrale Bibliotheek, eerste verdieping, rechts van het pleintje

Voor alle mensen die wel panelen willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er de Bespaarbieb Zonspecial. Voor mensen die zelf willen weten hoe het werkt raden we de training van Fritts aan. Als je niet alles uit wil zoeken, maar wel graag wilt dat er een adviseur langskomt, dan is Zonnig030 een goede mogelijkheid. Heb je een standaarddak en wil je gewoon panelen zonder gedoe, dan kan je bij de Energieke Buren terecht. En als je een goed gesprek wil over je wensen, dan kom je dus naar de bespaarbieb!

Informatieavond hybride zonnepanelen

Maandag 4 juni 19:30-21:30, inloop 19:15 - ANNE

Waarom hebben we in Nederland wel massaal zonnepanelen maar maken we geen gebruik van de warmte van de zon? Terwijl dat toch een win-win situatie oplevert. Zonnepanelen hebben er immers baat bij dat de warmte rondom een paneel verdwijnt. Een te warme omgeving zorgt ervoor dat een zonnepaneel een minder hoog rendement heeft.

Voor wie meer wil weten over de combinatie van zonnestroom en warmte organiseert Energie-U op 4 juni een informatieavond in Anne. De bedrijven EnergieDak, Solarus en Optisolar laten hun producten zien en Peter de Wit, bewoner, vertelt over de hybride zonnepanelen die op zijn dak liggen.

Infoavond Buurtstroom Griftkwartier 2

Maandag 4 juni 20:00-21:30, inloop vanaf 19:30 - Stadsboerderij Griftsteede

Wil je investeren in zonnestroom bij jou in de buurt, en ben je woonachtig in één van deze postcodes: 3514, 3571, 3572, 3512, 3511, 3513 en 3515, doe dan mee met het collectieve zonnestroomproject Buurtstroom Griftkwartier 2! Wees er snel bij, want op deze informatieavond is plek voor 50 man. Meer informatie is hier te vinden. Bekijk ook de officiële uitnodiging.

Geef je op bij Stella Eitjes: communicatie@buurtstroom.nl

Training voor energie-ambassadeurs

Dinsdag 5 juni 19:30-21:30, inloop vanaf 19:15 - ANNE

Op dinsdagavond 5 juni is er een training voor energieambassadeurs. Tijdens de training leer je van Kees Stap (Energiepaleis) hoe je integraal naar een woning kunt kijken en bewoners hierin kunt adviseren. Deze training is een eerste stap om hier kennis over op te doen. Rianne Bakker (Energie-U) zal aan het einde van de avond vertellen welke vervolgstappen/trainingen mogelijk zijn voor verdere verdieping in het onderwerp.

Aanmelden bij Wijnand Jonkers: w.jonkers@nmu.nl

Informatiesessie voor eigenaren van grote daken

Woensdag 6 juni 20:00-21:30 - locatie nog nader te bepalen

Heb jij een ongebruikt dak van 500 vierkante meter of meer waar je zelf geen plannen voor hebt? Stel het beschikbaar aan de buurt! Via de lokale energiecoöperatie Buurtstroom kan de buurt investeren in zonnepanelen op je dak. De buren ontvangen een rendement op de investering, zelf draag je kosten noch risico’s. Bekijk ook de officiële uitnodiging.

Op deze avond hoor je aan de hand van voorbeelden hoe je met je dak een bijdrage kan leveren aan de lokale energietransitie!

Geef je op bij Dorien Bartels: info@buurtstroom.nl of 06 435 44 717

Start je eigen buurtinitiatief voor zonnepanelen

Woensdag 6 juni 20:00-21:30 - ANNE

Wil jij een buurtinitiatief opzetten om je buren aan de zonnepanelen te krijgen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Op woensdagavond 6 juni 20:00 willen de initiatiefnemers van rivierenwijk.intzonnetje.nl je op weg helpen met ervaringen, promotiemateriaal en een voor jou ingerichte website. Ook kan je buurt aanhaken bij de groepsaankoop. Leer hoe je met weinig inspanning veel impact kunt hebben!

Graag aanmelden bij Edo Plantinga: edoplantinga@gmail.com

Op zoek naar buurtstroomdaken

Woensdag 6 juni 20:00-21:30 - ANNE

Op deze avond voor bewoners hoor je hoe jij mee kunt hepen met de Dakenbrigade. Word ook dakenbrigadeur en ga meehelpen om voor de hele stad beschikbare daken voor Buurtstroomprojecten te spotten.

Graag aanmelden bij Machiel van Dalen: machiel@energie-u.nl

Training initiatiefnemers zonne-energieprojecten

Donderdag 7 juni 19:30-21:30 - Stadskantoor

Veel zonne-energieprojecten van bewonerscollectieven kunnen versneld worden. Hiervoor organiseert de Natuur en Milieufederatie Utrecht samen met Soft Energy een training voor lokale energie initiatiefnemers. Een zonne-energie project ontwikkelen vraagt veel verschillende skills op technisch, organisatorisch, communicatief en juridisch gebied. We kijken daarom via presentaties, intervisie, rollenspellen en berekeningen naar vraagstukken als: hoe bereken ik mijn eigen businesscase? Hoe ga ik het gesprek aan met een dakeigenaar? Hoe bereik ik zoveel mogelijk potentiële deelnemers aan mijn project?

Aanmelden bij Wijnand Jonkers: w.jonkers@nmu.nl

Rondleiding door ANNE

Vrijdag 8 juni 16:00-17:00 - ANNE

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je eigen huis of bedrijf? Kom eens kijken! ANNE heeft allerlei interessante dingen om te bekijken: lage temperatuurverwarming, isolerende folie voor ramen, verschillende warmtepompen, hybride warmtepompen, zonnesystemen voor op het dak en een ijsbuffervat. De rondleiding is gratis duurt ongeveer een uur, daarna is er nog tijd om vragen te stellen.

Geef je op bij Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl of 06‑46001684

Opening Buurtstroom Griftkwartier

Vrijdag 8 juni 17:00-18:00, inloop 16:30 - Dekhuyzenstraat 1

Collectief zonnestroomproject ‘Buurtstroom Griftkwartier’ is een feit, en dat willen we graag met u vieren. Binnen 3 dagen en 3 uur wist het project 40 buurtgenoten aan zich te binden en samen zijn zij eigenaar van een zonnestroominstallatie ter grootte van 210 zonnepanelen! Benieuwd naar hoe dit in zijn werk is gegaan? Kom naar de officiële opening en drink gerust een borrel mee!

Geef je op bij Stella Eitjes: communicatie@buurtstroom.nl

Zon en VVE

Vrijdag 8 juni 19:30-22:00 - ANNE

Zonnepanelen plaatsen op een appartementengebouw of een koopwoning met een gezamenlijk dak, kan dat eigenlijk wel?

Heb je een appartement en ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Ook dan is het ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. De wet- en regelgeving is wel wat ingewikkelder dan voor “grondgebonden” koopwoningen, maar het kan wel. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op het dak van een appartementen-gebouw te leggen en te financieren.

Han Frankfort en Corien van den Haak geven een workshop. Zij gaan onder andere vertellen over het mooie succes van een Voordorpse VVE: Zonnepanelen op een gezamenlijk VvE-dak, voor individueel gebruik. Hoe is dat gelukt? En hoe zorgen we samen voor meer successen?

Geef je op bij Corien van den Haak: corien@energie-u.nl

Excursie Solarpark Galecop Nieuwegein

Zaterdag 9 juni 9:30 - Vertrek op de fiets vanaf ANNE

10:00-12:00 - Restaurant Smaak & Stijl (Galecopperzoom 5, Nieuwegein)

In Nieuwegein is begin maart het grootste zonnepark van midden Nederland geopend. In het Solarpark Galecop zijn sinds dat moment 8.914 zonnepanelen in werking. Die leveren samen genoeg stroom voor zevenhonderd huishoudens. Initiatiefnemers voor de aanleg van het zonnepark zijn Peter Beumer (coöperatie Lekstroom) en Arthur Simons (Solarpark Galecop). Inwoners van Nieuwegein en Utrecht kunnen via de postcoderoos mee profiteren van het zonnepark, waar 1200 panelen voor beschikbaar zijn. Tijdens de excursie krijgt u meer informatie over de totstandkoming van het park en de technische lay-out.

Geef je op bij Rianne Bakker: infoavond@energie-u.nl

Alles over zonnepanelen

Zaterdag 9 juni 14:00-16:00 - ANNE

Presentatie door Corien van den Haak en Anton Kiewiet.

Voor iedereen die zich aan het oriënteren is op de aanschaf van zonnepanelen. U krijgt antwoorden op vragen als:

  • hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
  • wat moet ik doen als er schaduw op mijn dak is?
  • wat zijn de beste zonnepanelen?
  • waar moet ik op letten bij offertes van aanbieders?
  • wat zijn de kosten en opbrengsten?
  • moeten de zonnepanelen worden schoongemaakt?
  • hoe zit het met de salderingsregeling?

En heel veel andere waardevolle weetjes en praktische tips.

Spreekuur zon voor bedrijven

Maandag 4 juni - vrijdag 8 juni 14:00-15:00 - Rotsoort 13H

Kom langs het spreekuur voor kosteloos maatwerkadvies voor uw bedrijf. Ons team heeft ruime ervaring met elke aanpak. Dit maakt dat wij u goed kunnen adviseren op elk vlak aangaande zonnepanelen en projecten. Wij helpen u van beginanalyse en adviezen tot de uiteindelijke realisatie. Benieuwd wat er in uw situatie mogelijk is? Kom dan langs bij het spreekuur. Rotsoort 13H zit iets af van de openbare weg, naast het appartementencomplex in aanbouw. Bel aan bij Soft Energy.

Genieten van de zon

Zondag 10 juni 5:19-22:01 - je eigen tuin

De Zon10daagse zit er al weer bijna op. Tijd om even uit te puffen en in je eigen tuin lekker te genieten van het zonnetje!